Kennismaking met Isabelle
Op 4 juli 1958 zag ik het levenslicht in Gent. Ik groeide op in Merelbeke-Flora samen met mijn ouders, Alfons Van De Steene en Denise De Munter, en mijn broers en zus. Een open en sociaal gezin met vader die schooldirecteur was van de Sint-Michielsschool en met ons moeder die jarenlang voorzitster is geweest van de KAV. De kleuter en lagere school volgde ik in de Bergstraat . Op 12 jarige leeftijd mocht ik naar Gent om school te lopen bij de groentjes: het Sint Bavohumaniora. Daarna vertrok ik naar de Katholieke Universiteit Brussel en naar Leuven om economie te studeren. Je kan het geloven of niet maar zelfs toen was het reeds mijn droom om zelfstandige te worden. Ik behaalde het diploma van licentiaat in de economische wetenschappen in 1980. Mijn professionele loopbaan ben ik gestart op het Ministerie van Financiën om dan op 24-jarige leeftijd zelfstandige te worden. Ondertussen baat ik nu reeds 25 jaar een fotozaak uit in het centrum van Merelbeke: midden de mensen!


1958 - gezin Van De Steene-De Munter
Isabelle, mama, pa, Bernadette en Boudewijn
(nog zonder de jongste telg Benedict)In 1991 trad ik in het huwelijk met Herman De Schamphelaere . Ook Herman is geboren en getogen in Merelbeke Flora, in de lagere school waren wij klasgenoten. Ons gezin is verrijkt met een dochter en een zoon, Freya en Brecht. Wij wonen dicht bij onze roots op Flora in de Koningin Elisabethlaan.


1991 - huwelijksfoto Isabelle & HermanAls u naar mijn hobby vraagt, antwoord ik direct politiek. Op 18-jarige leeftijd ben ik lid geworden van de CVP-jongeren te Merelbeke. Tijdens mijn universitaire studies in Leuven was ik actief bij de Christendemocratische studenten. Een interessante periode , want wij kregen les van illustere CVP voormannen als Leo Tindemans en Mark Eyskens. Mijn eerste stappen in de echte politiek zette ik enkele maanden na de geboorte van Freya als kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1996. Ik werd OCMW-raadslid tijdens die legislatuur. Een unieke ervaring die mij met andere ogen heeft leren kijken op onze welvarende gemeente. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd het serieus : ik kreeg de vierde plaats op de CVP-lijst en werd rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad. Het was en is een nieuwe uitdaging maar het boeit mij enorm: kunnen meepraten, meebeslissen over het beleid in onze gemeente.


2005 - Isabelle, Freya, Brecht en HermanIn 2004 werd ik aangezocht door CD&V Merelbeke om kandidaat te zijn voor de Vlaamse Verkiezingen. Een ogenblik heb ik getwijfeld: als echtgenote, als moeder, als zelfstandige zou ik tijd vinden om campagne te voeren over de ganse provincie Oost-Vlaanderen? De uitdaging en ook de verantwoordelijkheid was echter groot. Ik stond volop achter het beleid van onze nationale voorzitter Yves Leterme om te strijden voor meer respect in de politiek , meer respect ook voor Vlaanderen. Ik kon als overtuigd CD&V-er en als vrouw niet aan de kant blijven staan. Het werd een zeer drukke maar ook boeiende campagneperiode die werd bekroond door een overwinning van het kartel CD&V/NV-A en ook voor mij persoonlijk met een fantastische uitslag. Er waren niet minder dan 4.352 mensen die mij een voorkeurstem hadden gegeven daar helemaal onderaan bij de opvolgers. Het stimuleerde mij om er in de gemeenteraad nog meer voor te gaan.


2004 - affichefoto verkiezingen Vlaams Parlement
2006: jaar van gemeenteraadsverkiezingen


Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 vormde CD&V Merelbeke een kartel met N-VA De kopmannen van de beide partijen trekken de lijst : 1° plaats voor CD&V kopman Filip Thienpont, 2° plaats voor Rik De vis (N-VA). De eerste vrouw op de lijst komt op plaats 3 en er wordt aan mij gevraagd deze plaats in te nemen. Daarnaast krijg ik ten volle de verantwoordelijkheid voor het schrijven van het partijprogramma waarmee het kartel naar de kiezer stapt. Het eindresultaat is het Respect Actie Plan voor Merelbeke 2007-2012: een werkstukje waar ik fier op ben.

Het kartel is een schot in de roos in ons gemeente. CD&V/N-VA winnen duidelijk de verkiezingen en komen in de bestuursmeerderheid. Onze lijsttrekker Filip Thienpont heeft de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten en wordt burgemeester. Ook voor mij persoonlijk is de verkiezingsuitslag een groot succes: met 1073 mensen die achter mijn naam een bolletje rood kleuren ! De partij vraagt mij om een schepenambt op te nemen. Ik krijg het personeelsbeleid, onderwijs en naschoolse vorming en ICT onder mijn bevoegdheid. Ik wil de kiezers en CD&V Merelbeke bedanken voor de kans en de nieuwe uitdaging. U kan op mijn inzet rekenen.

De eerste maanden nieuw in het College zijn hectisch. Enerzijds om die bijkomende verantwoordelijkheden in te passen tussen gezin en werk en anderzijds om als enige vrouw in het College te zoeken naar mijn plaats tussen de zeven mannelijke collega's. Ook op vlak van bevoegdheden was een inloopperiode en enig studiewerk nodig. De uitdaging is echter boeiend en afwisselend.Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012


Voor de verkiezingen van 14 oktober 2012 werd mij de tweede plaats aangeboden op de CD&V lijst, na onze burgemeester Filip Thienpont en voor collega schepen Pascal Rousseaux. Samen vormen we een goed en supergemotiveerd team en gaan we resoluut voor een nieuwe bestuurstermijn, als de kiezer ons een nieuw mandaat geeft natuurlijk.

Ik hoop, beste bezoeker, dat u zich nu een beeld kunt schetsen van wie ik ben, waar ik ben opgegroeid en hoe ik in de politiek ben verzeild geraakt. Waar ik dagdagelijks mee bezig ben in de gemeenteraad kan u lezen en ontdekken in de rubriek Mijn Werk.